İşte bu tüm karavancıların kafasını karıştıran en büyük soru! :)
Farklı bir bakış ile aslında cevap çok kolaylaşıyor; karavan gibi çatı alanının kısıtlı olduğu alanlarda sığdırabildiğimiz kadar büyük yüzeyli güneş paneli kullanmak...
"Maliyet konusu ne olacak? "dediğinizi duyar gibiyim.
Aslına bakılacak olursa fiyat/fayda değerlendirmesinde en bereketli yatırım güneş panelleri. En az 8-10 yıl tam verim ile bize hizmet ediyor, hatta çoğu kez vazgeçemediğimiz yegane enerji kaynağımız oluyorlar.
Zaman içerisinde karavanlarımızda gerek duyduğumuz elektrk enerjisi ihtiyacının nereye varacağını kestirmek çok zor.. Örneğin; buzdolabı, ortam ısıtma, su ısıtma gibi tüketicilerin tamamının gazlı olduğunu düşünelim. Yine de aydınlatma, hidrofor, TV-Uydu gibi ekipmanlar akümüzden enerji çekmeye devam ediyorlar. Mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışsak da 12V akü elektriğimizi 220V alternatif akıma çeviren inverter cihazlarından vazgeçemiyoruz. Bazen bir bilgisayar şarjı bazen yumurta pişirme makinası hatta elektrikli cezvede pişen türk kahvesinin pratikliği aklımızı çeliyor.
Cephenin diğer yanı ise akü kapasitemiz. Maliyetler daha da yüksek. 2-3 yılda bir aküleri yenilemek gerekliliği de cabası. Üstelik çekme karavanlar için hayati önem taşıyan hafiflik esasına tam manasıyla aykırı. 100Ah kapasiteli akülerin 30-35 kg ağırlığa sahip olduğunu unutmamak lazım. İşte bütün bunlar sığdırabildiğimiz en büyük ebatta ve en verimli hücrelere sahip güneş panellerini kullanma fikrini destekliyor.
Bol güneşli kamplar dileklerimle...
Commentaires